Het Mijnmuseum biedt programma’s aan voor individuele bezoekers, scholen (van kleuter- over lager tot secundair onderwijs) en groepen (minimum 10 personen). Groepen en scholen zijn verplicht te reserveren: +32 (0)11 42 15 52 of info@visitberingen.be

Individuele bezoekers / Gezinnen

bezoeken op eigen tempo het negen zalen tellende museum:

  • speel met je kinderen het gratis educatieve spelboekje ‘Mijn Verhaal’ (verkrijgbaar aan de kassa van Visit Beringen)
  • ontdek het museum door de ogen van ex-mijnwerker Roberto via de gratis audio-tour.
    (download de app via Google Play of Apple Store of leen een iPad verkrijgbaar aan de kassa van Visit Beringen)

Groepen

  • Mijnmuseum: Een gids begeleidt de groep door het museum en vertelt over verschillende thema’s zoals de ontdekking van steenkool, het werk in de ondergrond, het leven in de cité, de sluiting en de toekomst van de steenkoolmijn. In de ondergrondsimulatie waan je je even mijnwerker. Nadien bezoek je de ondergrondsimulatie en ervaar je hoe het was om te werken op 800 meter onder de grond. (2 uur)
  • Mijnwerkerspad: Ontdek samen met je gids het indrukwekkend mijnpatrimonium. Hij leidt de groep rond in de badzaal van de ingenieurs. Ook bezoek je buitenlocaties bezocht zoals de schachtbok, het waterkasteel en de koeltorens. Nadien wordt er afgedaald in de ondergrondsimulatie en ervaar je hoe het was om te werken op 800 meter onder de grond. (2 uur)
  • Op koffie met de mijnwerker Dit programma is gericht op bezoekers die niet goed ter been zijn. Er wordt een ontvangst voorzien van koffie/thee en een koffiekoek. In onze rolstoeltoegankelijke zaal op de benedenverdieping spreekt de gids de groep toe. Aan de hand van mijnwerkersgereedschap vertelt hij honderduit over het werk in en rond de mijn. Ook spreekt hij over het leven in de cité en de sluiting. Wie kan er beter over de mijngeschiedenis vertellen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt? (1,5 uur)

Scholen

  • Kleuteronderwijs : Mijnwerkers met vuile handen. De kleuters gaan samen met hun chef (de gids) op zoek naar goud. Want dat doe je toch in een mijn? Er wordt op een speelse manier uitleg gegeven over het werken in en rond de mijn. Een programma op maat van kleuters waar ze op een leuke manier de wondere wereld van de steenkoolmijn van Beringen beleven. (1 uur)
  • Lager onderwijs : ‘Pad van de mijnwerker’. De kinderen worden mijnwerker voor één dag. Ze krijgen een mijnwerkersplunje en bezoeken met hun gids delen van de historische mijngebouwen. Tijdens drie korte workshops leren ze hoe een mijnwerker werkt. (In het donker, hoe er mijngangen gestut worden en hoe er met zwaar materiaal gewerkt wordt) Daarna bezoeken ze de nagebouwde ondergrond. Dit is een vernieuwde versie van het pad van de mijnwerker. (1,5 uur)
  • Secundair onderwijs : ‘Mijnwerkerspad’ De leerlingen ontdekken het indrukwekkend mijnpatrimonium samen met hun gids. Hij leidt de groep rond in de badzaal van de ingenieurs en het ophaalmachinegebouw. Ook bezoek je buitenlocaties zoals de schachtbok, het waterkasteel en de koeltorens. Nadien wordt er afgedaald in de ondergrondsimulatie en ervaar je hoe het was om te werken op 800 meter onder de grond. (2 uur)